Türk Ulusal Zeka Ölçeği Tanıtıldı

“`html

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır’dan Türk Ulusal Zeka Ölçeği’yle İlgili Açıklamalar

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk Ulusal Zeka Ölçeği’nin uygulanmasıyla birlikte yetenek yönetimini daha etkin bir biçimde gerçekleştireceklerini ve toplumsal kalkınmayı artıracaklarını açıkladı. Bunun yanı sıra, bu alanda dışa bağımlılığı ortadan kaldırarak önemli tasarruflar elde edilmesini sağlayacaklarını ifade etti.

Dünyanın en güçlü “Türk Ulusal Zeka Ölçeği”, TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (KAMAG) çerçevesinde yerli imkanlarla geliştirildi. Kacır, bu önemli projenin tanıtımını, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile birlikte gerçekleştirdikleri bir toplantıda duyurdu.

Toplantıda konuşan Kacır, Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki bir otelde meydana gelen yangında hayatını kaybeden vatandaşlar için başsağlığı dileyerek, yaralılara acil şifalar temennisinde bulundu.

Dijitalleşmenin her alanda köklü değişimlere yol açtığını vurgulayan Kacır, Türkiye’nin genç nüfusunu ülkenin en büyük avantajlarından biri olarak gördüğünü belirtti.

Kacır, TEKNOFEST gibi etkinliklerle gençleri geleceğin teknolojileriyle buluşturduklarını ve onların yenilikçi projelerini hayata geçirmelerine fırsat tanıdıklarını dile getirdi.

Türkiye genelinde 81 ilde kurulan 130 Deneyap Teknoloji Atölyesi ile gençlerin bilim ve teknolojiyle tanışmalarını sağladıklarını belirten Kacır, nanoteknoloji, enerji teknolojileri ve yapay zeka gibi birçok alanda ortaokul ve lise öğrencilerine üç yıl süreli ücretsiz eğitim fırsatı sunduklarını ekledi.

Proje Destekleri ve Eğitim Faaliyetleri

Kacır, TÜBİTAK’ın popüler bilim kitapları ve dergileri ile her yaştan insanı bilime yönlendirdiklerini, ayrıca 360 öğrencisi bulunan TÜBİTAK Fen Lisesi’nde gençlerin bilim insanı olma yolunda teşvik edildiklerini vurguladı.

Milli Eğitim Bakanlığı ile kurulan güçlü işbirliği sayesinde, teknolojinin ülkenin refahı ve kalkınması için dönüştürücü bir güç haline geldiğini ifade eden Kacır, eğitim alanındaki yenilikçi teknolojilerin gençleri geleceğe hazırlamak ve rekabetçi bir konuma ulaşmak açısından kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Kacır, dolayısıyla Türkiye’nin bu fırsatlardan en iyi şekilde yararlanmasını amaçladıklarını, araştırma ve inovasyon ekosistemini güçlendirerek bu teknolojileri yerli imkanlarla geliştirmek istediklerini belirtti. 22 yıl içinde eğitim alanında 880 projeye 1,8 milyar lira destek sağladıklarını ekledi.

PARDUS ile Eğitimde Yenilikçi Çözümler

TÜBİTAK’ın elde ettiği bilgi ve deneyimi eğitimde yenilikçi çözümler üretmek için kullanmanın önemine vurgu yapan Kacır, “Yapay Zeka Tabanlı E-Öğrenme ve Ölçme Çözümleri” projelerini öncelikli olarak desteklediklerini aktardı. Ayrıca, FATİH Projesi kapsamında sunulan etkileşimli tahtalarla Türkiye’deki eğitim süreçlerini daha verimli hale getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Kacır, Türkiye’nin yerli yazılımı PARDUS’un etkileşimli tahtalarda yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaların önemli ilerleme kaydettiğini belirterek, “Tüm akıllı tahtalarda PARDUS sistemi kurmayı hedefliyoruz,” dedi.

Yurt dışından elde edilen zeka değerlendirme testlerinin Türkiye’de eğitim süreçlerinde kullanılan bir kaynak olduğunu ifade eden Kacır, bunun da maddi kaynağın yurt dışına aktarılmasına yol açtığını belirtti.

Geleceğe Yönelik İşbirlikleri

TÜBİTAK ile Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinin, Türk kültürü ve değerleriyle örtüşen bir ölçüm sistemi oluşturma hedefiyle sürdüğüne işaret eden Kacır, bu işbirliğinin eğitim politikaları açısından stratejik bir adım olduğunu vurguladı.

Yeni geliştirilen Türk Ulusal Zeka Ölçeği’nin, 3-22 yaş arası bireylerin zihinsel yeteneklerini bilimsel bir yöntemle değerlendireceğini belirtti. Bu sistemin bireylerin potansiyelini önceden belirleyerek toplumsal faydaya dönüştürmeyi amaçladığını ekledi.

Kacır, “Bu ölçme sistemi, yurt dışına bağımlılığı sona erdirecek ve ülkemizde önemli tasarruflar sağlayacaktır. Gelecek adımımız ise bu testin benzer kültürel dinamiklere sahip bölgelerde kullanımını teşvik etmektir,” şeklinde konuştu. Ayrıca, Türk gençlerinin eğitimi ve gelişimi konusunda girişimlere destek vermeye devam edeceklerini belirterek, Türkiye Yüzyılı vizyonunda gençlerin üzerine düşen rolün büyük olduğunu aktardı.

“`

Related Posts

Bakan Kacır duyurdu! OSB Lojman projesinde ilk harç

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için lojman uygulamasını ilk kez Manisa’da hayata geçirdiklerini belirterek, “Geliştirdiğimiz bu yeni modelle barınma ve ulaşım gibi temel gereksinimlerin yanı sıra sosyal donatı alanları, spor tesisleri, çocuk oyun alanları, eğitim ve kreş imkanlarıyla çalışanlarımız ile ailelerinin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayabilecek bütüncül bir yaşam alanı inşa edeceğiz. Şehirleşme planları ve yerel mimariyle uyumlu şekilde inşa edilecek, mülkiyeti OSB’ye ait olacak modern yaşam alanlarından, çalışanlarımız yaşadıkları şehirlerdeki kira bedelinin yaklaşık üçte biri oranında sembolik bir kullanım bedeli ödeyerek faydalanabilecek.” dedi.

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Enflasyon kalıcı düşene kadar sıkı para politikası sürecek

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde hareket etmeye devam edileceğini belirtirken, sıkı para politikasındaki duruşun da süreceğini vurguladı.

Anlaşma sağlanamazsa fatura ağır: AB, ABD mallarına 100 milyar euroluk ek vergi getirebilir

AB, ABD ile ticaret müzakerelerinde ilerleme sağlanamaması halinde, 100 milyar euroluk Amerikan ürününe ek vergi uygulamaya hazırlanıyor. Bloomberg’in aktardığına göre, karşı önlemler yarın üye ülkelerle paylaşılacak ve son liste için bir aylık istişare süreci başlatılacak.

Hazır beton firmalarına ilişkin rekabet soruşturmasında sözlü savunmalar alındı

Rekabet Kurulunca, Ankara’da hazır beton alanında faaliyet gösteren bazı teşebbüsler hakkında yürütülen soruşturmada sözlü savunma toplantısı gerçekleştirildi.

Mehmet Şimşek yatırımcı bulamayınca öyle bir şey icat etti ki: Yola çıkanın önünü kesecek

Patatesin yüzde 15,57 zam gördüğü nisan ayında emekli yüzde 13,36 enflasyon farkı alırken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hem TÜİK’in yüzde 3 olarak açıkladığı aylık enflasyon oranı üzerinden dezenflasyonun süreceğini savundu hem de yeni vergi …

ABD’den Google’a müdahale: “Sat ya da dağıt”

ABD Adalet Bakanlığı, Google’ın dijital reklam pazarındaki tekelini sona erdirmek amacıyla, şirketin AdX reklam borsası ve DFP reklam sunucu sistemini elden çıkarmasını önerdi. Google, bu öneriye karşı çıkarak, davranışsal çözümleri desteklediğini ve önerilen yapısal değişikliklerin yasal dayanağının olmadığını savundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir