Küresel piyasalarda, ABD ile İran arasında sağlanan iki haftalık ateşkesin ardından altın fiyatları üzerinde önemli değişiklikler gözlemlendi. Finans analisti İslam Memiş, bu süreçte yatırımcılar için kritik seviyeleri ve potansiyel riskleri değerlendirdi.
İslam Memiş, katıldığı bir televizyon programında, “Amerika Birleşik Devletleri ile İran arasında sağlanan iki haftalık ateşkes, piyasalarda dalgalanmalara neden oldu. Bu gelişmeyle birlikte altın fiyatları yükseldi, petrol fiyatları ise düşüş yaşadı” şeklinde açıklamalarda bulundu. Memiş, ateşkes sonrası ons altın fiyatlarının 4850 dolara kadar yükseldiğini ancak şu anda 4725 dolara gerilediğini belirtti.
Önümüzdeki 15 gün içinde fiyatların geniş bir bant aralığında dalgalanacağını vurgulayan Memiş, yatırımcıları manipülasyon risklerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. “Piyasalarda bu süreçte istikrarsız bir görünüm beklenmemeli ve geniş bant aralığında dalgalanmalar yaşanabilir” dedi.
Kısa vadede ons altın için takip edilmesi gereken aralığın 4650–4900 dolar olduğunu belirten Memiş, gram altın fiyatlarında da belirgin bir düşüş yaşandığını ifade etti. Son günlerde 7300 TL seviyelerine ulaşan gram altın, 6818 TL seviyesine geriledi. Bu düşüşü ise temel olarak iç piyasadaki işçilik maliyetlerindeki azalmaya bağladı. “Gram altının değer kaybetmesinin nedeni işçilik maliyetlerindeki düşüş oldu” dedi.
Ayrıca, son haftalarda yaşanan fiziksel altın bulma probleminin aşıldığını kaydeden Memiş, piyasalarda altın arzının yeniden arttığını dile getirdi. “Son iki haftada fiziki altın bulunurluğunda sıkıntı yaşanıyordu ancak artık altın arzında bir artış gözlemleniyor” şeklinde bilgi verdi.
Uzun vadeli beklentilere de değinen Memiş, piyasaların yönünün hala Ortadoğu’dan gelecek haberlere bağlı olduğunu belirtti. Uzun vadeli yükseliş beklentisini koruyan Memiş’in hedef rakamları şu şekilde:
– Ons Altın Hedefi: 5800–6000 Dolar
– Gram Altın Hedefi: 10.000 TL
– Yatırımcı Stratejisi: “Al ve unut”
Mevcut geri çekilmeleri bir alım fırsatı olarak değerlendiren Memiş, “Altın tarafındaki bu geri çekilmeler, yatırımcılar için bir fırsat sunuyor” dedi.
*(Bu içerik yatırım tavsiyesi değildir.)*