Ekonomi

Elektrikli Araç Satışları 2026’da Yüzde 30’luk Payla Ulaşacak

Dünya genelinde bu yıl elektrikli araç satışlarının 23 milyona ulaşarak toplam yeni araç satışlarının yaklaşık yüzde 30’unu oluşturması bekleniyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), elektrikli araçlar ve şarj altyapısına yönelik piyasa dinamiklerini ele alan yıllık Küresel Elektrikli Araç Görünümü raporunu yayımladı. Raporda, ABD/İsrail-İran Savaşı sonrası Hürmüz Boğazı’ndaki ticaret akışının durma noktasına gelmesiyle yaşanan enerji krizinin elektrikli araç pazarına olan etkileri de değerlendirildi.

IEA’nın raporuna göre, küresel elektrikli araç satışları 2025 yılı itibarıyla yıllık bazda yüzde 20 artış göstererek 20 milyonu geçti. Geçtiğimiz yıl, satılan yeni araçların yüzde 25’ini elektrikli araçlar oluşturdu. Dünya genelinde yaklaşık 40 ülkede elektrikli araç satışları, toplam satışların yüzde 10’unu temsil ediyor. Çin, geçen yıl satılan elektrikli araçların yüzde 60’ını tedarik ederken, Avrupa ve Kuzey Amerika’nın otomobil üreticileri global elektrikli araç üretiminde yüzde 15’er paya sahip oldu.

Çin ve ABD’deki politika değişiklikleriyle, küresel elektrikli araç satışları bu yılın ilk yarısında yıllık bazda yüzde 8 oranında bir düşüş yaşadı. Ancak bu dönemde Avrupa’da satışlar yüzde 30, Çin dışındaki Asya ülkelerinde yüzde 80 ve Latin Amerika’da yüzde 75 oranında artış gösterdi. Mart ayında yaklaşık 90 ülkede elektrikli araç satışlarında artış kaydedilirken, bu ülkelerin 30’unda satışlar rekor seviyelere ulaştı. Bu artış, Hürmüz Boğazı’ndaki ticaret duraksaması sonrası dünya genelinde petrol fiyatlarındaki sert yükselişe karşı bir tepki olarak değerlendiriliyor.

Raporda, bu yıl satılan tüm araçların yaklaşık yüzde 30’unun elektrikli olmasının yanı sıra toplam satışların 23 milyona ulaşması öngörülüyor. Enerji krizi, elektrikli araçların potansiyelinin kilit pazarlarda daha da güçleneceğini gösteriyor. 2035 yılına kadar, herhangi bir politika değişikliği olmaksızın küresel elektrikli araç filolarının mevcut 80 milyon seviyesinden 510 milyona yükselebileceği tahmin ediliyor.

IEA Başkanı Fatih Birol, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, geçen yıl elektrikli araç satışlarının 100’e yakın ülkede rekor kırdığını belirtti. Birol, “Elektrikli araçların artan popülaritesi, otomobil pazarları ve enerji sisteminde önemli bir dönüşüme neden oldu ve tarihin en büyük petrol arz şokunun yaşandığı bu dönemde bir nebze olsun rahatlama sağlıyor. İleriye dönük olarak, batarya fiyatlarındaki düşüşler ve mevcut küresel enerji krizine yönelik olası politika tepkileri, elektrikli araç pazarında daha da ivme kazandıracaktır.” şeklinde ifadelerde bulundu.

Kaynak: AA / Nuran Erkul Kaya
Yazar: Yusuf Arslan