Emekli olmadan da kıdem tazminatı almanın yolu var

Kıdem Tazminatı Almanın Yasal Prosedürleri

Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç, son dönemde sıkça sorulan kıdem tazminatı ile ilgili soruları yanıtladı. İş Kanunu’na göre, emeklilik koşullarını sağlayan çalışanlar, kendi istekleriyle işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı almaya hak kazanabiliyor. Ancak, kıdem tazminatı alabilmek için belirli prosedürlerin izlenmesi gerekiyor. Kıvanç, kıdem tazminatının hangi şartlar altında alınabileceği konusunda detaylı bilgiler vererek, dikkat edilmesi gereken adımları açıkladı.

Emeklilik Koşulları ve Kıdem Tazminatı

Sigortalı çalışmaya 1 Kasım 1999 tarihinde başlayan bir çalışan, prim gün sayısını tamamladıktan sonra işten kendi isteğiyle ayrıldığında kıdem tazminatı alabilir mi? Kıvanç, bu soruya geçmeden önce, yaş dışındaki emeklilik koşullarıyla kıdem tazminatı alma şartlarını detaylı şekilde anlattı.

Öncelikle, sigortalı çalışmaya başladıktan sonra, emeklilik için gerekli olan kıdem tazminatı yazısının Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınması gerektiğini belirtti. Bu yazı, işverene verilmeden işten ayrılmak, kıdem tazminatının kaybına yol açabiliyor. Kıvanç, “Yazıyı almadan işten ayrılanlar kıdem tazminatı hakkını kaybederler.” diyerek bu noktaya dikkat çekti.

Prim Gününe Göre Kıdem Tazminatı Hakkı

Kıdem tazminatını alabilmek için prim gün sayısının ne kadar olması gerektiği konusu, sigortalı çalışmaya başlama tarihine göre değişiyor.

1999 yılında sigortalı çalışmaya başlayanlar, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim günü ile kıdem tazminatı yazısı alabiliyorlar.

2008 ve sonrasında sigortalı çalışmaya başlayanlar için ise 7000 prim günü tamamlanmışsa, yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getirmiş sayılıyor. Bu durumda, Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurularak kıdem tazminatı yazısı alınması mümkün.

Emeklilikte Yaşın Rolü ve İlerleyen Adımlar

Ahmet Kıvanç, prim gününü tamamladıktan sonra emekli olmak için yapılması gerekenleri de açıkladı. Eğer çalışan 7000 prim gününü doldurduysa, emeklilik için belirli bir yaşa gelmesi gerekmektedir. Kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşına geldiklerinde emekli olabiliyor. Kıvanç, bu asgari sürelerin ardından, “Sigortalı çalışmaya devam ettiğiniz takdirde emekli aylığınız da artacaktır.” önerisinde bulunarak, prim gününü tamamlayan ancak emekli olmayan çalışanlar için önemli bir tavsiye verdi.

Yanlış Emeklilik Başvurusu Durumunda Ne Yapılmalı?

Bir başka soruda ise, 2024 yılında emeklilik başvurusu yapan ancak eksik prim günü bildirilen bir çalışanın durumu ele alındı. Kıvanç, prim günlerinin eksik görünmesi gibi durumlarda, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sorumluluğu olduğunu belirtti. Ayrıca, emeklilik başvurusunun 2024 yılında yapıldığı takdirde, 2025 yılında yapılacak başvuruya göre emekli maaşlarında önemli bir fark olacağına da dikkat çekti.

EYT Yasası ve Geç Emekli Olanlar İçin Yeni Düzenleme Beklentisi

EYT yasasının çıkmadan önce geç emekli olanlar için bir düzenleme yapılıp yapılmayacağına dair gelen soruya ise, Kıvanç, herhangi bir düzenleme girişimi olmadığına vurgu yaptı. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi sonrası, prim günü ve sigortalılık süresini tamamlayan birçok kişi yaş koşulunu bekleyerek geç emekli olmuştu. Ancak, geçmişte yaş şartını tamamlayamadığı için geç emekli olanlar için şu anda herhangi bir düzenleme planlanmamaktadır.

Kıdem tazminatı hakkı, sigortalı çalışmaya başlama tarihi ve prim gün sayısına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ahmet Kıvanç, kıdem tazminatı almak isteyen çalışanların yasal prosedürleri takip etmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulunarak, emeklilik için gerekli adımları doğru bir şekilde atmaları gerektiğini belirtti.

Related Posts

Bakan Kacır duyurdu! OSB Lojman projesinde ilk harç

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için lojman uygulamasını ilk kez Manisa’da hayata geçirdiklerini belirterek, “Geliştirdiğimiz bu yeni modelle barınma ve ulaşım gibi temel gereksinimlerin yanı sıra sosyal donatı alanları, spor tesisleri, çocuk oyun alanları, eğitim ve kreş imkanlarıyla çalışanlarımız ile ailelerinin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayabilecek bütüncül bir yaşam alanı inşa edeceğiz. Şehirleşme planları ve yerel mimariyle uyumlu şekilde inşa edilecek, mülkiyeti OSB’ye ait olacak modern yaşam alanlarından, çalışanlarımız yaşadıkları şehirlerdeki kira bedelinin yaklaşık üçte biri oranında sembolik bir kullanım bedeli ödeyerek faydalanabilecek.” dedi.

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Enflasyon kalıcı düşene kadar sıkı para politikası sürecek

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde hareket etmeye devam edileceğini belirtirken, sıkı para politikasındaki duruşun da süreceğini vurguladı.

Anlaşma sağlanamazsa fatura ağır: AB, ABD mallarına 100 milyar euroluk ek vergi getirebilir

AB, ABD ile ticaret müzakerelerinde ilerleme sağlanamaması halinde, 100 milyar euroluk Amerikan ürününe ek vergi uygulamaya hazırlanıyor. Bloomberg’in aktardığına göre, karşı önlemler yarın üye ülkelerle paylaşılacak ve son liste için bir aylık istişare süreci başlatılacak.

Hazır beton firmalarına ilişkin rekabet soruşturmasında sözlü savunmalar alındı

Rekabet Kurulunca, Ankara’da hazır beton alanında faaliyet gösteren bazı teşebbüsler hakkında yürütülen soruşturmada sözlü savunma toplantısı gerçekleştirildi.

Mehmet Şimşek yatırımcı bulamayınca öyle bir şey icat etti ki: Yola çıkanın önünü kesecek

Patatesin yüzde 15,57 zam gördüğü nisan ayında emekli yüzde 13,36 enflasyon farkı alırken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hem TÜİK’in yüzde 3 olarak açıkladığı aylık enflasyon oranı üzerinden dezenflasyonun süreceğini savundu hem de yeni vergi …

ABD’den Google’a müdahale: “Sat ya da dağıt”

ABD Adalet Bakanlığı, Google’ın dijital reklam pazarındaki tekelini sona erdirmek amacıyla, şirketin AdX reklam borsası ve DFP reklam sunucu sistemini elden çıkarmasını önerdi. Google, bu öneriye karşı çıkarak, davranışsal çözümleri desteklediğini ve önerilen yapısal değişikliklerin yasal dayanağının olmadığını savundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir