Dünyada bir ilk! 2021’de hayatını kaybetmişti, salı günü mahkemede ifade verdi

Arizona’da Yol Verme Tartışmasında Vurulan Chris Pelkey’in Deepfake Videosu Mahkemede

Arizona eyaletinde yaşayan 37 yaşındaki Chris Pelkey, 2021 yılında trafikte yaşanan bir yol verme tartışmasında hayatını kaybetti. Bu hafta başında Pelkey’nin öldürülmesiyle ilgili dava duruşması gerçekleşti. Ve duruşmada tanık sandalyesine oturan kişilerden biri Pelkey’nin ta kendisiydi.

Popular Science’ın aktardığına göre, Pelkey’nin ailesi mahkemeye YZ tarafından oluşturulmuş bir videoyu kanıt olarak sundu. İlk olarak yerel haber kanalı ABC15’de yer alan ve Pelkey’nin “konuşan” bir klonunu içeren bu video, dünyada ilk kez bir kurbanın ifadesinde “deepfake” kullanılması anlamına geliyor.

“BAŞKA BİR HAYATTA ARKADAŞ OLABILİRDİK”

Pelkey’nin ailesi, YZ modelini ellerindeki eski video kayıtlarını kullanarak eğitti. Daha sonra Pelkey’nin bugünkü olası görünümünü yansıtmak için videoya “yaşlandırma filtresi” uygulandı. Pelkey’nin yeşil kapüşonlu bir üst giyip beyzbol şapkası takan dijital kopyası, videoda sanığa, “Beni vuran Gabriel Horcasitas’a… O gün, o şartlarda karşılaşmamamız gerekirdi. Belki başka bir hayatta arkadaş olabilirdik. Bana yaşlanma şansı verilseydi böyle görünecektim. Unutma, yaşlanmak herkese nasip olmaz; bu bir armağandır. Kırışıklıkları kafana takma” diye sesleniyor.

Pelkey’nin kız kardeşi Stacey Wales, “Chris’i tanıyan herkes bu videonun onun ruhunun ve bir cinayet kurbanı olarak kendisini öldürecek kişiye verilecek ceza hakkındaki düşüncelerinin hakiki bir temsili olduğu konusunda hemfikir” dedi. Savcılığın 9,5 yıl istemesine karşın Horcasitas’a 10,5 yıl hapis cezası veren yargıcın, kararında Pelkey’nin ailesinin hazırladığı videonun etkili olduğunu söylemesi şaşkınlığa yol açtı.

NEW YORK’TA SANIK, KENDİNE YZ AVUKAT YAPTI

Arizona’daki bu olayın hemen ardından New York’ta 74 yaşındaki Jerome Dewald, eski işvereniyle yaşadığı bir anlaşmazlık nedeniyle mahkemeye çıkarıldı. Dewald, savunmasını desteklemek için YZ tarafından oluşturulmuş videoyu mahkemeye sundu. Videoda, mavi gömlekli bir adam doğrudan kameraya bakarak konuşuyordu. Yargıç, bu kişinin avukat olup olmadığını sorduğunda Dewald, “Ben oluşturdum. Gerçek biri değil,” yanıtını verdi.

Dewald yaptığı açıklamada, mahkemeyi yanıltma gibi bir niyeti olmadığını, sadece savunmasını daha net ifade edebilmek amacıyla bu yönteme başvurduğunu söyledi. Başlangıçta klonun kendisine benzeyecek şekilde oluşturulmasını planladığını söyleyen Dewald, teknik aksaklıklar nedeniyle bu fikirden vazgeçtiğini belirtti.

“HALÜSİNASYON” DAVA DOSYALARI VE YZ SKANDALLARI

YZ’nin hukuk alanındaki geçmişi, yalnızca bu örneklerle sınırlı değil. Daha önce ABD’de bazı avukatlar, ChatGPT gibi büyük dil modellerini kullanarak yazdıkları dilekçelerde sahte dava örnekleri ve uydurma hukuk kararlarına yer vermişti. Trump’ın eski avukatı Michael Cohen de ChatGPT tarafından üretilen sahte bir dava kararını kendi avukatına göndermiş, bu belge mahkemeye sunulmuştu. Colorado’daki bir başka avukat da benzer nedenle meslekten uzaklaştırılmıştı. Hatta Georgia’da bir radyo sunucusu, ChatGPT’nin kendisini asılsız bir yolsuzluk davasıyla ilişkilendirdiği gerekçesiyle OpenAI’a dava açmıştı.

KURALLAR NET DEĞİL

Tüm bu olaylar, mahkemelerde yapay zekâ kullanımına dair kuralların henüz netleşmediğini gösteriyor. Geçtiğimiz hafta, bir federal yargı kurulu, YZ destekli kanıtların uzman tanıklıklarla aynı standartlara tabi olması gerektiğini belirten yeni bir düzenleme taslağını kamuoyunun görüşüne sundu. ABD Yüksek Mahkemesi Başkanı John Roberts da 2023 yılı raporunda bu konuya değindi. Roberts, YZ’nin hukuki süreci daha erişilebilir kılabileceğini belirtirken, aynı zamanda özel hayatın ihlali ve hukukun “insanlıktan uzaklaşması” gibi tehlikelere karşı da uyardı.

Bir gerçek var ki mahkeme salonlarında YZ ile üretilmiş deepfake’ler artık istisna değil; en azından ABD’de yeni normalin bir parçası olmaya doğru ilerliyor.

Related Posts

Evdeki yangın felaketinde Alzheimer hastası kadın öldü

Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde Alzheimer hastası Hatice Ölmez (87), sobanın yanında yaktığı ateşten çıkan dumandan zehirlenerek hayatını kaybetti.

Pervin Buldan’a suikast girişimi iddiasına DEM Parti’den açıklama

Sırrı Süreyya Önder’in ardından İmralı heyeti üyesi Pervin Buldan’a yönelik de suikast girişimi iddiaları ortaya atıldı. DEM Parti söz konusu iddiaları yalanladı. Buldan’ın İtalya’da kaza geçirdiği açıklandı.

İktidara yakın gazeteden dikkat çeken iddia: ‘PKK kongresini topladı, silah bırakma kararı aldı’

Terör örgütü PKK’nin silah bırakma ve fesih kararı aldığı iddia edildi. Açıklamanın ise Sırrı Süreyya Önder’in ölümü nedeniyle ertelendiği öne sürüldü. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da vekillerle bir araya geldiği kahvaltıda, “Terörsüz Türkiye” sürecinin iki hafta içinde netleşeceğini söylediği iddia edildi.

Ekrem İmamoğlu sansürü deldi! İngilizce yazdı

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, erişim engeli getirilen X hesabı yerine kullandığı yeni hesaptan İngilizce bir paylaşım yaptı.

Trump’tan Rusya ve Ukrayna’ya ateşkes çağrısı

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Rusya-Ukrayna arasındaki görüşmelerin devam ettiğini duyurdu. “ABD, ideal olarak 30 günlük şartsız ateşkes çağrısı yapıyor” diyen Trump, “Kabul edilebilir bir ateşkes gözlemlenecek …

ABD’li Papa’nın gelecek dönemi, bu üç mesajda gizli

Papa Francis’in ardından seçilen Leo XIV, Aziz Petrus Bazilikası’ndan halkı selamladı, barış ve adalet mesajları verdi, geleneksel papalık kıyafetleriyle köklere vurgu yaptı. Peru’da misyonerlik yapan ABD doğumlu Papa, seçtiği isim ve sözleriyle yeni dönemin ilk sinyallerini verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir