Eski Mısır’da tarihi keşif: 4500 yıllık DNA tamamen çözüldü

Mısırlıların Genetik Yapısı Yıllardır Çözülemiyordu, Ancak Yeni Keşifler Yapıldı

Mısır’ın zengin arkeolojik geçmişi birçok bilim insanı tarafından incelenmekte olmasına rağmen, Eski Mısırlıların genetik yapısı hala büyük ölçüde gizemini koruyor. Daha önce yapılan genetik analizler, DNA’nın iyi korunamaması sebebiyle yalnızca kısmi başarı elde edebilmişti.

Ancak, İngiltere’deki Francis Crick Enstitüsü ve Liverpool John Moores Üniversitesi’nden bazı bilim insanları, müzede korunan bir dişten tam DNA dizilimini çıkarmayı başardı. Bu diş, 1902 yılında Kahire’nin güneyinde bulunan Nuwayrat köyünde keşfedilmiş ve M.Ö. 2855 ile 2570 yılları arasında yaşamış bir bireye aitti.

DNA Analizleri İlginç Sonuçlar Ortaya Koydu

Yapılan analizler, bireyin DNA’sının yüzde 80’inin Kuzey Afrika kökenli olduğunu ancak kalan yüzde 20’sinin Mezopotamya’nın Bereketli Hilal bölgesiyle ilişkili olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, bu kişinin hayatı boyunca Mısır’da yaşadığını dişlerinde yapılan kimyasal analizlerle doğruladı.

Liverpool John Moores Üniversitesi’nden arkeolog Joel Irish, bireyin yaşam tarzına dair bilgiler veren iskelet üzerindeki belirtilere dikkat çekti. Oturma kemiklerinde genişleme, kollarda aşınma ve sağ ayağında ciddi eklem iltihabı gibi bulgular, bu kişinin muhtemelen bir çömlekçi olduğunu düşündürdü.

Yeni Keşifler Geleceğe Işık Tutuyor

Çalışmanın lideri Adeline Morez Jacobs, bu bulgunun gelecekteki araştırmalar için önemli bir adım olduğuna işaret etti. Jacobs, ”Bu bireyin DNA’sı ve diğer bulgular bir araya getirilerek detaylı bir tablo oluşturuldu. Gelecekte yapılacak Eski Mısır DNA çalışmalarının, Mısır’a Batı Asya’dan gerçekleşen göçler hakkında daha fazla bilgi sağlayabileceğini umuyoruz,” şeklinde konuştu.

Related Posts

2032’de Ay’a asteroit çarpabilir

Dünya bu kez ucuz atlattı, ama Ay için aynı şeyi söylemek zor. Astronomlar, bu yılın başında keşfedilen 2024 YR4 adlı asteroitin, 2032 yılında Dünya’ya çarpma ihtimali olabileceğini duyurmuştu. Yaklaşık 53 ila 67 metre çapında olan bu göktaşı, bir şehri haritadan silebilecek güçte. Neyse ki daha sonra yapılan detaylı gözlemler, bu ihtimalin en fazla yüzde 3 olduğunu ve şu an için Dünya’nın herhangi bir tehdit altında olmadığını ortaya koydu.

Tesla’dan yeni dönem.. Çin’de faaliyete geçti

ABD’li elektrikli otomobil devi Tesla’da yeni adım atıldı. Tesla’nın V4 Supercharger’ları Çin’de faaliyete başladı.

D Tech Cloud, perakende sektöründe dijital dönüşümün nabzını tuttu

Yerli bulut teknolojisi şirketi D Tech Cloud, perakende sektörüne özel dijital dönüşüm çözümlerini, sektörün öncü markalarıyla buluşturduğu ‘Cloud Retail Summit’ etkinliğinde tanıttı. İstanbul Kemer Country Hotel Club’da düzenlenen buluşmaya; Getir, FLO Grup, Arzum, Koton, A101, Carrefour, Colins, Gloria Jeans, İpekyol, Madame Coco, Naf Naf ,Saruhan (Fakir) ve sektörün lider birçok markasının üst düzey yöneticileri ile strateji ve dijital dönüşüm ekipleri katıldı.

iOS 26 ile gelecek yeni özellik her iPhone için sunulmayacak

iOS 26 ile geleceği duyurulan yeni pil modu yeni sürümü destekleyen her iPhone için sunulmayacak.

Yeni yapay zeka hava tahminlerinde devrim yarattı: 5 bin kat daha hızlı

Microsoft’un geliştirdiği yeni yapay zekâ modeli Aurora, kasırga, kum fırtınası ve okyanus dalgaları gibi ekstrem hava olaylarını mevcut sistemlerden 5 bin kat daha hızlı ve daha doğru tahmin edebiliyor. 1 milyondan fazla saatlik küresel atmosfer verisiyle eğitilen Aurora, şimdiye kadar hava durumu modelleri için kullanılan en büyük veri setlerinden biriyle çalışıyor.

Yıldırım’da yaz spor okulları başlıyor

Yıldırım Belediyesi, 4-14 yaş arası çocukla gençlerin fiziksel ve ruhsal gelişimi için yaz ayları boyunca 17 branşta yaz spor okulu düzenliyor.4 dönem halinde faaliyet gösterecek yaz spor okulu 23 Haziran’da başlıyor.