70 yaş üstü sürücülere yeni zorunluluk gündemde

Yaşlı Sürücüler İçin Avrupa’da Yeni Kural: Göz Testi Zorunluluğu

Yaşlı sürücülerin refleks kayıpları nedeniyle artan trafik kazaları, Avrupa Birliği’ni harekete geçirdi. AB, İspanya’da B sınıfı ehliyet sahipleri arasında bulunan 75 yaş ve üzeri sürücülerin trafiğe çıkışını yasaklayarak önlem aldı. Ayrıca, 70 yaşından sonra yapılması gereken sağlık kontrolleri ise 65 yaşına indirildi.

BİR ADIM DA İNGİLTERE’DEN

İngiltere’de ise 70 yaş ve üzeri sürücülerin ehliyetlerini yenilemek için herhangi bir resmi teste tabi olmadığı biliniyor. Sürücüler, sadece kendilerinin sürüşe uygun olduğunu belirterek DVLA’ya başvurarak ehliyetlerini yenileyebiliyor. Ancak bu uygulama, giderek artan eleştirilere maruz kalıyor.

Yaşlı sürücülerin her iki yılda bir zorunlu göz testinden geçirilmesi talebiyle harekete geçen David Powell, Parlamento’da bir dilekçe başlattı. Dilekçede, yaşlı sürücüler arasında zamanla ilerleyen görme sorunlarına dikkat çekiliyor ve hükümetten zorunlu göz testi uygulaması isteniyor.

GÖZ TESTİ ZORUNLULUĞU

Dilekçede şu ifadelere yer veriliyor: “Hükümetin, 70 yaş ve üzerindeki tüm sürücülere her 2 yılda bir zorunlu göz testi yapılması şartı getirmesini istiyoruz. Ayrıca, görme yetisi yeterli olmayan kişilerin aile hekimleri veya göz doktorları tarafından DVLA’ya bildirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

Powell, mevcut sistemin etkisiz olduğunu savunarak, DVLA’nın göz testi sonuçlarını kontrol edebileceği bir mekanizmanın olmadığını vurguluyor. Bu nedenle, sorumluluğun sürücülerden alınıp uzmanlara verilmesi gerektiğini düşünüyor.

Dilekçe şu ana kadar 100’den fazla imza topladı ancak resmi bir hükümet yanıtı alabilmek için en az 10.000 imza gerekiyor. Konunun Parlamento’da ele alınabilmesi için ise 100.000 imzanın toplanması şart koşuluyor.

Related Posts

Kanada’daki orman yangını ABD’nin havasını bozdu

Kanada’daki orman yangınlarının dumanı, New York’a ulaştı.

Tüm dünya matcha çayının peşinden koşuyor: Talepler patladı, stoklar tükeniyor

Dünyada akım haline gelen matcha çayı taleplerine üreticiler yetişemiyor. Sosyal medyada hızla yayılan çayın stokları tükeniyor.

Athena konseri yarıda kesildi

Uluslararası Bursa Festivali kapsamında sahne alan Athena Grubu’nun konseri, şehirde çıkan orman yangınları nedeniyle güvenlik gerekçesiyle yarıda kesildi.

Ümit Özdağ’dan PKK tahliyelerine tepki

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, terör örgütü PKK hükümlülerinin tahliyelerine tepki gösterdi.

Son dakika deprem mi oldu? Az önce deprem nerede oldu? İstanbul, Ankara, İzmir ve il il AFAD son depremler 26 Temmuz 2025

Son depremler…Son dakika deprem mi oldu? Az önce deprem nerede oldu? İstanbul, Ankara, İzmir ve il il AFAD son depremler.. 26 Temmuz 2025 deprem son dakika haberleri haberin detayında…Artçı deprem mi oldu? Son deprem büyüklüğü ne kadar? Yakınımdaki depremler nelerdir? Anlık deprem mi oldu? Son dakika canlı deprem Türkiye haritası..Kandilli rasathanesi ve deprem araştırma enstitüsü ve AFAD deprem haberleri..İstanbul’da deprem mi oldu? Ankara’da deprem mi oldu? İzmir’de deprem mi oldu? Hangi illerde deprem oldu ve hissedildi? Bugün deprem mi oldu? Deprem ne zaman ve kaç şiddetinde oldu? En son hangi bölgede deprem oldu? Deprem haberleriyle ilgili en çok merak edilenlerin cevabı haberde..

Dünya devlerinin vazgeçilmez şirketi iflas etti. Yüzlerce kişi işsizler ordusuna katılacak

Harzgerode merkezli otomotiv tedarikçisi Bohai Trimet Automotive Holding GmbH, iflas başvurusunda bulundu. Volkswagen, BMW ve Skoda gibi dünya devi otomobil üreticilerine şanzıman, süspansiyon ve gövde parçaları üreten şirket, bölgenin en büyük …