Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

Avusturya’da küçük uçak düştü: 4 ölü

Avusturya’nın Salzburg eyaletine bağlı Pinzgau bölgesinde küçük bir uçağın ormana düştüğü bildirildi. ARAMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR Polis, Almanya’nın Münih kentine bağlı bir bölgeden havalanan küçük uçağın Pinzgau’da düşmesinin ardından bölgenin …

DEM heyeti İmralı’ya gidiyor

DEM Parti heyeti bugün İmralı Adası’na gidiyor.

Saray’dan referandum işareti!

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum sosyal medya hesabından paylaştığı, “Yeni Anayasa Gündemini Çarpıtma Gayretleri” başlıklı yazısında, “Referandumsuz yeni anayasa yapma senaryolarının hiçbir demokratik ve hukuki kıymeti yoktur” dedi.

Trump ikinci başkanlık döneminde ‘vergi düzenlemesi’ zaferiyle elini güçlendirdi

ABD Başkanı Donald Trump, dün imzaladığı vergi indirimleri ve harcama kesintilerini içeren düzenlemeyle ikinci başkanlık döneminin ekonomik temel taşlarını atarken, yasalaşan tasarının 10 yılda bütçe açığını 3,4 trilyon dolar artırması bekleniyor.

Muhammed Yakut’a Almanya’da cenaze töreni

Hollanda’da tahliye edildikten bir gün sonra kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Muhammed Yakut’un cenazesi, vasiyeti üzerine Almanya’nın Duisburg kentinde defnedildi.

Son anket gerçeği gözler önüne serdi

Milyonlarca emekli ve memur dün açıklanan enflasyon rakamlarının ardından zamda hayal kırıklığına uğrarken ASAL Araştırma’nın son anketinden de çarpıcı sonuçlar geldi. Türkiye’nin en önemli sorunu açık ara ekonomi oldu.