Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi 25 Nisan’da Açılıyor

Marmara Adaları Kültür Sanat Aksı Projesiyle Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi 25 Nisan’da Açılıyor!

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) Avrupa Birliği desteğiyle hayata geçirdiği Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı’nın verdiği hibe ile finanse edilen Marmara Adaları Kültür Sanat Aksı (Marmara Aks) projesi kapsamında tamir, tadilat ve tefrişat işlemleri tamamlanan Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi 25 Nisan’da açılıyor.

Balıkesir’e bağlı Marmara, Avşa ve Ekinlik adalarında, katılımcı, kapsayıcı ve sürdürülebilir kültür sanat ekosisteminin desteklenmesini hedefleyen Marmara Adaları Kültür Sanat Aksı projesinin yürütücüsü Galimi Çınarlı Kırsal Kalkınma ve Turizm Derneği’dir. Proje ortakları ise Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Marmara Adaları Belediyesi’dir. Proje kapsamında yer alan diğer kuruluşlar arasında ÇEKÜL Vakfı, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği ve Gündoğdu Derneği bulunmaktadır.

Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi, yaklaşık yirmi yıl önce, Çınarlı Kültür Sanat Sevenler Derneği’nin sergi alanı olarak hazırlanmış bir mekânın işlevini yitirmesinin ardından yeniden hizmete sunulmuştur.

Marmara Aks Projesinin Hedefleri Neler?

Marmara Aks Projesi, ada ölçeğinde dezavantajlı olma durumunu ortadan kaldırarak kültür sanat hizmetlerine erişimde eşitsizlikleri azaltmayı, yerel halkın kültür sanat politikasına katılımını artırmayı ve adalarda sürdürülebilir bir kültür sanat ekosistemi oluşturmayı amaçlamaktadır. Sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetim iş birliği geliştirilirken; bu alanlarda çalışan kültür-sanat aktörlerinin karşılaşacakları, tanışacakları, planlayacakları ve uygulayacakları ortamların yaratılması hedeflenmektedir.

Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi’nin hizmete kazandırılması bu hedefe yönelik faaliyetlerden biridir. Proje kapsamında Avni Jale Özken Marmara Adalar Müzesi’nde her ay etkinlik düzenlenmektedir. Böylece Müze’nin bilinirliği artırılmaktadır. Ayrıca proje bütçesinden tedarik edilecek sesli rehber, projeksiyon cihazı ve ses sistemi ile Müze’nin kapasitesi geliştirilecektir. Haziran ayında gerçekleştirilecek Kültür Politikası Çalıştayı ile yerel yönetimler için politika belgesi üretilecektir. Eylül ayında ise, proje süresince gerçekleşen temaslar, genişleyen iletişim ağı ve oluşturulan/güçlendirilen mekanlar Ada Kültürleri Festivali’ne bir araya getirilecektir.

Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi’nde Neler Var?

İki prefabrik ve bir betonarme kapalı alandan ve içerisinde çocuk oyun parkı da bulunan park açık alanından oluşan mekân yeniden planlanmıştır. Ortak üretim ve buluşma alanı olmaya yönelik yeni işlevlerle hizmete sunulmaktadır. Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi’nde elli kişilik çok amaçlı salon oluşturulmuştur. Ses ve görüntü sistemlerinin yer aldığı salon konferans, söyleşi, film gösterimi gibi çeşitli etkinlikler için kullanılabilmektedir. Yerleşkede, mutfak bölümüne sahip atölye alanı oluşturulmuştur. Yirmi kişi kapasiteli atölye çalışmaları için uygun hale getirilmiştir. Kapalı alanların birinde on çocuk kapasiteli etkinlik odası ve ada ve deniz temalı çocuk kitapları kitaplığı oluşturulmuştur. Kitap seçkisi, proje iştirakçilerinden Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği tarafından hazırlanmıştır. Ortak ofis, Marmara Adası’ndaki kültür sanat aktörlerinin kullanımı için planlanmıştır. Yerleşke bahçesindeki çocuk oyun grubu yenilenmiştir. Bahçede aydınlatma ve peyzaj düzenlemeleri yapılmıştır.

25 Nisan Cuma Neler Olacak?

Marmara Adaları Kültür Sanat Aksı projesinin etkinliklerinden birisi olan Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi’nin açılış etkinliğinde Balıkesir Büyükşehir Belediyesi pop orkestrası sahne alacaktır. Orkestra, açılışa özel hazırladığı repertuarı seslendirecektir. Marmara Aks’ın davetlisi olarak Marmara Adası’nda çalışmalar yürüten Sibel Horada üretimini konuklarla paylaşacaktır. Uluslararası Slow Food Topluluğu’nun Disco Çorba günü kapsamında Marmara Adası Slow Food Topluluğu tarafından yerleşke mutfağında atıksız çorba yapılarak konuklara ikram edilecektir. Gıda israfına ve iklim değişikliğine dikkat çekmeyi amaçlayan gün kapsamında balık ve sebze atıkları kullanılacaktır. Çocuk halk oyunları ekibi gösterisi sunulacaktır. Açılış etkinliği sonrasında Marmara Adası gezisi planlanmaktadır. Avni Jale Özken Marmara Adalar Müzesi, mübadele öncesi mimari eserleri barındıran Asmalı Mahallesi, antik dönem mermer eserlerinin yer aldığı Saraylar Mahallesi ve tarihi mermer fabrikası ziyaret edilecektir.

Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi Nasıl Kullanılacak?

Yerleşke, Marmara Adalar Belediyesi tarafından yönetilecektir. Yerleşme mekanları, adalardaki kültür sanat aktörlerinin kullanımına açık olacaktır. Marmara Aks projesi kapsamında, mayıs ayı boyunca atölyeler ve film gösterimleri gerçekleştirilecektir. İngilizce deniz terimleri, teneke kayık yapımı, müzik aletlerini tanıma ve resim atölyeleri planlanmaktadır. Haziran’da Kültür Politikası Çalıştayı, Temmuz’da 3. Koruk Suyu Günü, Ağustos’ta 4. Marmara Adası Edebiyat Günleri, Eylül’de Marmara Adası Yüzey Araştırması ve Ada Kültürleri Festivali gibi etkinlikler yerleşkede gerçekleştirilecektir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Sağlık Bakanlığı işçi alımı başvurusu yapacaklara önemli uyarı! Sağlık Bakanlığı sürekli işçi alımı kura çekilişi ne zaman yapılacak?

Sağlık Bakanlığı 3 bin 658 sürekli işçi alımı başvurusu, 9 Mayıs Cuma gününe kadar devam ediyor. Türkiye genelinde pek çok ilde alım yapılacak olan Sağlık Bakanlığı işçi alımı başvurusu ile gözler kura sonuçları ekranına çevrilecek. İŞKUR internet sitesi aracılığıyla gerçekleştirilen Sağlık Bakanlığı işçi alımı başvurusu hakkında önemli bir uyarıda bulunan yetkililer, sitede problem yaşanması halinde ALO 170 ve müracaat merkezleri aracılığıyla da işlemlerin tamamlanabileceğini ifade ediyor. Peki, İŞKUR Sağlık Bakanlığı işçi alımı başvurusu nasıl yapılır ve kura çekilişi ne zaman yapılacak? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler

AGS ne zaman yapılacak? Sınav tarihi ve başvuru tarihi takvim aracılığıyla duyuruldu

2025 AGM sınavı ve başvuru tarihleri ne zaman, sorusu gündemde yer almaya devam ediyor. Öğretmenlik Mesleği Kanunu uyarınca öğretmen adaylarının Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimine kabulü, ilk kez Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 13 Temmuz 2025’te düzenlenecek “MEB-AGS” sonuçları doğrultusunda yapılacak. Sınav, 2025 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve 2025 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) olmak üzere 2 oturumda düzenlenecek. Söz konusu sınavın başvuruları mayıs ayında yapılacak. Peki, AGS başvuru ücreti belli oldu mu? İşte, ayrıntılar.

Uçan Adam Sabri olarak tanınan Sabri Yıldız kimdir, neden öldü?

Uçan Adam Sabri adıyla tanınan Sabri Yıldız, 60 yaşında yaşama veda etti. Kanal D ekranlarında Esra Ceyhan’ın programına katılan ve bir anda kendisini yerlere atmasıyla uzun süre konuşulan Uçan Adam Sabri, Yalova’da yaşadığı evde hayatını kaybetti. Peki, Uçan Adam Sabri olarak tanınan Sabri Yıldız kimdir, neden öldü? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler

3G Capital kimin, sahibi kim? Ayakkabı üreticisi Skechers’ı 9,4 milyar dolara satın alacak

Küresel yatırım dünyasının önde gelen oyuncularından 3G Capital, ayakkabı sektörünün dev markası Skechers’ı 9,4 milyar dolarlık dev bir anlaşmayla satın alarak dikkatleri üzerine çekti. Brezilyalı milyarder Jorge Paulo Lemann, Carlos Alberto Sicupira ve Marcel Herrmann Telles tarafından 2004 yılında kurulan 3G Capital, Kraft Heinz, Burger King ve Tim Hortons gibi ikonik markalardaki yatırımlarıyla tanınıyor. Peki, 3G Capital’in sahibi kim, ne iş yapıyor? İşte detaylar…

HIDIRELLEZ GÜL AĞACI RİTÜELİ YAPIMI: Hıdırellez’de gül ağacına dilek nasıl dilenir, ne zaman, saat kaçta gömülür? Gül ağacı yoksa ne yapılır? Hıdırellez sabahı neler yapılır, dilekler yakılır mı?

Hıdırellez gül ağacı ritüeli, en bilinen dilek dileme yöntemleri arasında yer alıyor. Tabiatın canlanmasını, toprağın bereketlenmesini, dertlerden kurtulunmasını ve Hızır ile İlyas peygamberlerin buluşmasını simgeleyen “Hıdırellez”, binlerce yıldır farklı gelenek ve inanışlarla yaşatılıyor. Baharı müjdeleyen Hıdrellez’de çeşitli dilekler dilenecek. 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece kutlanan bu gecede en yaygın bilinen dilek yöntemlerinden biri de istenen dilekleri kağıda çizerek gül ağacının altına kağıt gömülmesi olarak yer alıyor. Geçmişten bugüne, gül fidanına dilek bağlama ritüeli, akşam saatlerinde yapılıyor. Öte yandan vatandaşlar Hıdırellez’de gül ağacı yoksa ne yapılır? sorusuna da yanıt arıyor. Peki, Hıdırellez’de gül ağacına dilek nasıl dilenir, ritüel ne zaman, yapılır saat kaçta? İşte, Hıdırellez sabahı yapılacaklar ve gül ağacına dilek kağıdı gömme ile ilgili detaylar.

Fil Adam yeniden çekiliyor: Başrol oyuncusu belli oldu

Fil Adam yeniden çekiliyor: Başrol oyuncusu belli oldu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir