İsrail basını: Tel Aviv, Esad yönetimiyle WhatsApp üzerinden iletişim halindeydi

İsrail, Esad Yönetimiyle WhatsApp Üzerinden İletişimde İddiaları

Suriye’de Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı grupların başkent Şam’ın kontrolünü ele geçirmesinin ve Beşar Esad yönetiminin yıkılmasının ardından, yeni bir iddia İsrail basınında yer aldı. İsrail’in Yedioth Aharonoth gazetesinin iddiasına göre, İsrail uzun yıllar boyunca ve gizlice Esad yönetimi ile WhatsApp üzerinden iletişim halindeymiş.

27 Aralık Cuma tarihli haberde, İsrail’in eski Mossad başkanı Yossi Cohen ile Şam’ı Tahran ve Hizbullah’tan uzaklaştırma çabalarının bir parçası olarak bir görüşme ayarladığı ileri sürüldü. Ancak Esad’ın planlanan bu görüşmeden vazgeçtiği ve görüşmenin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından ayarlandığı iddia edildi.

IDF İSTİHBARAT BİRİMİ MESAJ GÖNDERDİ

The Times of Israel’in aktardığına göre, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşı sonrasında İran, Hamas ve Hizbullah’ın Suriye’deki varlığının artması nedeniyle üst düzey Suriyeli yetkililer ile WhatsApp üzerinden iletişim kurmaya başladı.

İddialara göre IDF’nin istihbarat birimi tarafından gönderilen mesajlarda, mesajı gönderen kişi Musa isimli biriymiş gibi gösterilerek Suriyelilere Hizbullah’a İran’ın silah transferini durdurma çağrısı yapıldı. Ayrıca, İsrail’in sevkiyatları hakkında Suriyelileri bilgilendirdiği ve Esad’ın yakın çevresine doğrudan mesajlar gönderildiği belirtildi.

İSRAİL’DEN YAPTIRIM TEKLİFİ İDDİASI

Gazetenin iddiasına göre, İsrail’in Rusya’nın arabuluculuğunda Esad ile temasının sadece birkaç gün sürebildiği ve Esad yönetiminin yıkılmasının IDF için bir sürpriz olduğu belirtildi. İsrail’in, Esad’a İran’ın Hizbullah’a silah sevkiyatını durdurma karşılığında uluslararası yaptırımları hafifletme teklifinde bulunduğu iddia edildi.

Ayrıca, gruplar tarafından Esad’ın istihbarat merkezine sızılarak elde edilen ‘Musa’nın WhatsApp mesajları ekran görüntüleri üzerinden yayınlandı ve bu mesajların bir İsrail-Rusya komplosunu kanıtladığı iddia edildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Related Posts

DEM’li Gergerlioğlu’ndan ‘süreci hızlandırın’ çağrısı: ‘İsrail Türkiye’yi vurmaya hazırlanıyor’

DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İsrail’in İran’ın ardından Türkiye’yi vurmaya hazırlandığını öne sürüp iktidara “Kürt barışı gecikmemeli!” çağrısı yaptı

Hindistan’da helikopter kazasında 7 kişi öldü

Hindistan’da helikopter kazasında 7 kişi öldü

Külliye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında güvenlik toplantısı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında güvenlik toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda İran ile İsrail arasındaki çatışmalar ele alındı ve Türkiye’nin muhtemel gelişmelere yönelik hazırlıkları değerlendirildi.

Uşakov: Putin ile Trump arasında telefon görüşmesi gerçekleşti

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuri Uşakov, Rusya lideri Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump arasında yaklaşık 50 dakika süren bir telefon görüşmesi gerçekleştiğini duyurdu.

İYİ Parti Genel Başkanı’ndan referandum sinyali

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, “Öcalan’ı TBMM’ye getiremediler de Türkiye’yi onun ayağına mı götürecekler?” dedi. Dervişoğlu anayasa değişikliği için referandumu işaret etti.

Özgür Özel, Gadir-i Hum Bayramı’nı kutladı

CHP lideri Özgür Özel, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda Gadir-i Hum Bayramı’nı kutladı “Adaletin, dayanışmanın ve beraberliğin sembolü olan Gadir-i Hum Bayramı’nı kutluyorum. Arap Alevi toplumunun en büyük bayramının, ülkemize huzur ve barış getirmesini diliyorum” dedi.