Önce yavaşladı şimdi de şekli değişiyor! Deprem dalgaları büyük gizemi çözdü

Nature Geoscience’ta yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, 1991 ile 2023 yılları arasındaki deprem verileri, iç çekirdeğin zamanla değişen bir “morfolojiye” sahip olduğunu ortaya çıkardı.

DAHA YAVAŞ BİR DÖNÜŞ

Aylar önce yapılan bir çalışma, Dünya’nın iç çekirdeğinin yavaşladığını gösterirken, şimdi aynı ekip büyük bir sürprizi daha gözler önüne serdi: Çekirdeğin şekli de değişiyor!

Güney Kaliforniya Üniversitesi liderliğindeki araştırma ekibi, 1991-2023 arasındaki deprem verilerini analiz ederek, yüzeydeki deformasyonları rotasyonel değişikliklerden ayırmayı başardı. Ortaya çıkan sonuçlar, çekirdeğin “iç yüzeyinin” yukarı-aşağı hareket ederek veya heyelan benzeri kaymalarla farklı formlar aldığını işaret ediyor.

DEPREM DALGALARI İPUÇLARI VERDİ

Bu şekil değişimini kanıtlamak için bilim insanları, Güney Atlantik’teki Güney Sandwich Adaları yakınlarında meydana gelen depremlerden elde edilen PKIKP dalgalarını inceledi. Toplamda 168 dalga çifti üzerinde gerçekleştirilen karşılaştırmalar, iç çekirdeğin zamana bağlı olarak farklı şekiller alabildiğini gösterdi. Bilim insanlarının tahminine göre, sıvı dış çekirdek, iç çekirdeğe karşı bir basınç uygulayarak bu kısmi deformasyonlara neden oluyor.

DEMİR VE NİKELİN SIR DOLU DANSI

Yaklaşık 1.221 kilometre yarıçapa sahip, ağırlıklı olarak demir ve nikelden oluşan katı bir yapıya sahip olan iç çekirdek, adeta gezegenimizin kalbi konumunda. Ancak doğrudan gözlem yapmak imkânsız olduğu için tüm sırlarını, sadece deprem dalgalarının verdiği ipuçlarıyla açığa çıkarabiliyoruz.

Araştırmanın başyazarlarından John Vidale, elde ettikleri bulguların “iç çekirdeğin yüzeyinin yukarı-aşağı hareket etmesi ya da heyelan benzeri kaymalar yaşaması” şeklinde yorumlandığını söylüyor.

Related Posts

Kompakt ama güçlü: OnePlus 13T resmen tanıtıldı

OnePlus 13T, 8,15 mm kalınlığında 6.32 inç akıllı telefon olarak karşımıza çıkıyor. Tamamen düz AMOLED ekran, 120 Hz yenileme hızı, 1600 nit maksimum parlaklık sağlıyor ve Oppo’nun Crystal Shield Glass’ı ile korunuyor. Ekran içi optik parmak izi …

OpenAI’den sürpriz hamle: Google Chrome’u satın almak istiyor

Google’ın tekelcilik davası devam ederken, ABD Adalet Bakanlığı’nın Chrome’un elden çıkarılması yönündeki önerisi dikkat çekti. Bu gelişme üzerine yapay zekâ alanındaki öncü şirket OpenAI, tarayıcıyı satın alma ihtimaline sıcak baktığını açıkladı.

Baz istasyonu çökerse ne yapacağız?

Deprem gibi olağanüstü durumlarda baz istasyonları devre dışı kaldığında cep telefonları üzerinden alternatif bir iletişim yöntemi bulunuyor. Wi-Fi ile arama özelliği, baz istasyonları çalışmadığında dahi yakınlarınızı veya acil durum numaralarını …

Sivas’ta Servis Minibüsü ile Otomobil Çarpıştı: 1 Ölü, 17 Yaralı

SİVAS’ta, öğretmen ve sağlıkçıların da içinde olduğu servis minibüsünün otomobille çarpıştığı kazada, 1 kişi öldü, 17 kişi yaralandı. Yaralılar ambulans ve helikopterlerle hastanelere kaldırıldı. Kaza, saat 16.30 sıralarında merkeze bağlı Çeltek köyü …

Arktik Okyanusu’ndaki Buz Örtüsü Tarihinin En Düşük Seviyesine Ulaştı

JAPONYA Uzay Araştırmaları Ajansı, Arktik Okyanusu’ndaki buz örtüsünün 2025 yılında son 40 yılın en düşük seviyesine ulaştığını açıkladı. Japonya Uzay Araştırmaları Ajansı (JAXA) ile Japonya Ulusal Kutup Araştırmaları Enstitüsü tarafından yapılan …

Bolu’da Fıtık Ameliyatlarında Yeni Yöntem: Kapalı Cerrahi ile Hızlı İyileşme

Fıtık tedavisinde uygulanan bu yöntem hastaları daha hızlı ayaklandırıyor BOLU – Bolu’nun İzzet Baysal Devlet Hastanesi’nde Avrupa Fıtık Cemiyeti’nin önerdiği yöntemle yapılan kapalı (laparoskopik) ameliyatlar sayesinde, hastalar daha az ağrı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir