Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), doğum izni ve sosyal medya ile ilgili 15 yaş düzenlemesini içeren yasak teklifini görüşmeye aldı. 8 Nisan 2026 tarihinde gerçekleşen TBMM Genel Kurulu toplantısında, “Sosyal Hizmet Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ele alındı. Toplantıya Meclis Başkanvekili Tekin Bingöl başkanlık etti. İlk olarak gündem dışı konuşmalar, milletvekillerinin birer dakikalık konuşmaları, grup başkanvekillerinin değerlendirmeleri ve siyasi parti gruplarının TBMM Başkanlığı’na sunduğu öneriler gibi konular görüşüldü. Ardından teklifin detaylarına geçildi.
Siyasi parti temsilcileri, teklifin ilk bölümü üzerine çeşitli değerlendirmelerde bulundu. Yeni Yol grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Elif Esen, kanun teklifinin torba kanun yöntemiyle hazırlandığını eleştirerek, “Bu teklif, Aile, Sağlık, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda ele alındı, ancak tüm önerilere rağmen ilgili komisyonlarda tartışılmadan, istişare edilmeden ve öneriler alınmadan Genel Kurul’a getirildi. Olası itirazlara ve eksikliklere rağmen büyük ihtimalle AKP ve MHP oylarıyla kabul edilecek. Dijital mecralarla ilgili düzenlemelerde Dijital Mecralar Komisyonu’ndan görüş almak gerekmez miydi? Ayrıca, doğum izinleri üzerine ebeveynler için Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’ndan görüş alınmalıydı. Bu yaklaşım, ülkenin uzun zamandır ‘Ben bilirim’ mantığıyla yönetilmesidir ve kanunlar gelecekte sorun yaratacak eksikliklere rağmen geçiyor. Bu nedenle, bu teklifin yeterliliğini sorgulayıp değerlendireceğiz.” dedi.
İYİ Parti Ankara Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba ise teklifin iyi niyetle hazırlandığını ancak bazı eksiklikler bulunduğunu belirtti. “Kanun teklifinde tespit ettiğimiz başlıca eksiklikler 2, 6, 7, 11 ve 22’nci maddelerde yer alıyor. Örneğin, 6. madde sosyal yardımlarda belirsizlik taşıyor; bu yardımların koşulları ve ödeme miktarları açıkça belirtilmemiş. 7. madde, kuruluşların kapatılması durumunda getirilen 6 aylık süre sınırı yetersiz. 22. madde ise çocukların dijital ortamda korunmasını ele alıyor ama yaş doğrulama sistemine dair belirsizlikler ciddi riskler taşıyor. Kişisel verilerin paylaşımı ve gizlilik ihlalleri, İYİ Parti olarak en çok önemsediğimiz konulardan biri. Bu nedenle, 15 yaş altındaki çocuklar için yaş doğrulama yetkisinin sosyal ağ sağlayıcılarına verilmesi yerine, bu işlemin e-devlet sistemi üzerinden yapılması gerektiğini savunuyoruz. Kişinin yaşının doğrulanması için e-devlet aracılığıyla alınacak onayın daha güvenli ve doğru olacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.
MHP grubu adına Bursa Milletvekili Fevzi Zırhlıoğlu ise dijital bağımlılığın ciddi kişilik bozukluklarına yol açabileceğini belirterek, “Genç evlatlarımızın sosyal onay alma ve popülerlik kaygısıyla kendilerini dijital bir hapishaneye mahkum etmelerine göz yumamayız.” ifadelerini kullandı.