Skip to content
Menu
Silifke Haber Sitesi
  • Ana Sayfa
  • Haber
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Tanıtım
  • Eğitim
  • Teknoloji
  • İLETİŞİM
Silifke Haber Sitesi
Türk Lirası'nın kara günü dış basında: 'Hiperenflasyon riski'

Türk Lirası’nın kara günü dış basında: ‘Hiperenflasyon riski’

Posted on 23 Kasım 2021 by Ömer Uzun

Türk Lirası’nın tarihi değer kaybı yaşaması uluslararası ekonomi basınına da yansıdı. Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indiriminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın düşük faiz politikasını savunduğu konuşması sonrası Türk Lirası tarihi düşük seviyelerine büyük bir hızla geriledi.

Uluslararası finans basını ise TL’deki tarihi değer kaybını Erdoğan’ın ‘alışılmadık’ faiz politikasına bağladı. Financial Times, hiperenflasyon tehlikesine dikkat çekerken CNBC haberinde ‘tarihi düşüş’ ifadelerine yer verdi. Bloomberg ise Erdoğan’ın ekonomik büyüme yoluyla seçmen desteğini geri kazanmaya çalıştığını vurguladı. Reuters’ta yer alan haberde ise bankaların olası riskler nedeniyle faizleri düşürmediği belirtildi.

FT’DEN ‘HİPERENFLASYON RİSKİ’ VURGUSU

Konu ile ilgili ‘Erdoğan ‘ekonomik savaşta’ zafer sözü verirken Türk lirası serbest düşüşte’ başlığı atan Financial Times, Terra Yatırım analisti Enver Erkan’ın, “Bir korku filmi gibi” yorumuna yer verdi. Politika yapıcıların TL’deki düşüşe izin vermeye istekli olduğunu söyleyen Erkan, para biriminin daha ne kadar düşeceğini söylemenin zor olduğunu da sözlerine ekledi.

Legal & General Investment Management’ın gelişen piyasalar analisti Uday Patnaik’se konu ile ilgili, “Bu, Erdoğan’ın faizle olan savaşının kaçınılmaz sonucu” dedi. Patnaik, “Serbest düşüşü durduracak şey, Türkiye’de bağımsız bir merkez bankası olduğuna dair bir işaret. Ama buna dair pek bir ihtimal yok” dedi.

FT, “Ekonomistler liranın bu hareketine izin vermenin, enerjiye ve hammaddelere büyük ölçüde bağımlı olan bir ülkede hiperenflasyon yaratma riskini taşıdığını söylüyorlar” dedi.

BLOOMBERG’TEN FAİZ POLİTİKASI YORUMU

Bloomberg ise konu ile ilgili yazısında, Erdoğan’ın düşük faizli ekonomi politikasının arkasında geleneksel seçmen desteğini geri kazanma çabası olduğunu yazdı.

Bloomberg’te yer alan haberde “AKP, onlarca yıllık seçim başarısını genellikle kredi genişlemesini teşvik etmek için borçlanma maliyetlerini düşürmekten kaynaklanan hızlı ekonomik büyüme seviyelerine dayandırdı. Pandemi sırasında ekonomi çöktüğünde, Erdoğan ve partisine verilen destek de tüm zamanların en düşük seviyelerine düştü ve artan fiyatlar en çok AKP’nin geleneksel tabanına zarar verdi ve bu da Erdoğan’ın büyümeyi hızlandırma çabalarını artırmasına neden oldu” ifadelerine yer verildi.

CNBC: TARİHİ DÜŞÜŞ

CNBC ise “Türk lirası, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın satışları tetiklemesinin ardından tarihi seviyede düştü” başlıklı bir haber yayımladı.

CNBC’nin görüşlerine yer verdiği Bluebay Asset Management gelişen piyasalar stratejisti Tim Ash, “Liranın olduğu yer inanılmaz ama bu Türkiye’nin şu anda uygulamaya çalıştığı çılgın para politikasının bir yansıması” dedi.

WSJ: PİYASALAR ERDOĞAN’IN KONUŞMASINI TALİMAT OLARAK GÖRDÜ

Wall Street Journal ise ‘Erdoğan’ın faiz indirimlerini savunmasının ardından TL düştü’ başlıklı bir habere yer verdi. Haberde, “Türkiye’nin döviz krizi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yükselen enflasyonla mücadele etmek için alışılmışın dışında bir faiz politikasını savunmasının ardından yoğunlaştı” denildi.

WSJ’ye konuşan UniCredit analistlerine göre, piyasalar bu konuşmayı Erdoğan’ın Türk merkez bankasına faiz oranlarını daha da düşürmesi için verdiği bir talimat olarak gördü.

Reuters’ta ise TCMB’nin düşük faiz politikasına rağmen özel bankaların krediyi artırmakta tereddüt ettiği sadece üç büyük devlet bankasının merkez bankasını takip ederek borçlanma maliyetlerini düşürdüğü belirtildi.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü

  • Eğitim (8)
  • Ekonomi (2.279)
  • Haber (883)
  • Sağlık (320)
  • Tanıtım (2)
  • Teknoloji (156)
  • Yaşam (28)

Son Yazılar

  • Trafik sigortasında azami prim zammı
  • DP Genel Lideri Gültekin Uysal: “Vatana ihanetin ne olduğunu Atatürk Havalimanı’na yapıldığı vakit görmekteyiz”
  • Emin Alper’in Cannes’a seçilen sineması ‘Kurak Günler’den tanıtım
  • 2022 DGS müracaatları ne vakit sona erecek? (DGS ne vakit yapılacak?)
  • Kaftancıoğlu adliyeye gidiyor: Ne vakit isterseniz hazırım
  • Vesely ile birbirine girmişti! Doğuş, Skorer’e açıkladı: Cevabını veririm
  • İstanbul’da bugün bu yollara dikkat
  • Çiçek Gibi Kızlar
  • Tuzlu Kahve Hikayesi
  • Babaannesini ziyaret için konuttan ayrılan gencin cesedi bulundu
  • Darıca’da Güzel Bayanlar
  • Behçet Cantürk kimdir
  • Pençe-Kilit Operasyonu’nda yaralanan askerimiz şehit oldu
  • Gezi davasındaki kararlar Taksim Dayanışmasının çağrısıyla protesto ediliyor
  • Gümüşhane Bahçecik Barajı, 2050’ye kadar bölgenin su ihtiyacını karşılayacak
  • İngiltere Türkiye’den 50 İHA satın aldı!
  • Borsa günü düşüşle tamamladı
  • Bekçi alımı başvuru kılavuzu yayımlandı
  • Fenerbahçe’den flaş Jorge Jesus açıklaması!
  • Ramazan Dede, çocuklara ramazan ve oruçla ilgili her akşam özlü hikayeler anlatıyor
avcılar escort
esenyurt escort
istanbul escort
beylikdüzü escort
bakırköy escort
halkalı escort
şirinevler escort
sefaköy escort
maltepe escort
avcılar escort
beylikdüzü escort
gaziantep escort
bakırköy escort
istanbul escort
bahçeşehir escort
Maltepe Escort Bayan
bakırköy escort
beşiktaş escort
bursa escort bayan
kayseri escort
ankara escort
kocaeli escort
bursa escort
escort bursa
pendik escort
tuzla escort
izmit escort
İstanbul Escort
esenyurt escort
esenyurt escort
beylikdüzü escort
zonguldak escort elazig escort kutahya escort osmaniye escort canakkale escort corum escort giresun escort isparta escort izmit escort aksaray escort isparta escort
ankara escort
kocaeli escort
bursa escort
escort bursa
pendik escort
tuzla escort
izmit escort
Maltepe Escort Bayan
Kurtköy Escort
Bostancı Escort
Anadolu Yakası Escort
Ataşehir Escort
istanbul escort
mobil ödeme bozdurma
arnavutköy escort
1 ** /*/
©2022 Silifke Haber Sitesi | Powered by WordPress & Superb Themes